_II_0912
Designer Floris Hovers in Nepal

“In maart 2017 ben ik op verzoek van Return to Sender naar Kathmandu in Nepal gereisd, om daar met de plaatselijke bevolking te werken aan nieuwe producten voor hun nieuwe collectie.”

 

Hoe heb je je voorbereid op deze reis?

“Ik was nog nooit in Nepal geweest, en kon me dus alleen op het land/werelddeel voorbereiden door te lezen en plaatjes te kijken. Eenmaal in Nepal overtrof de werkelijkheid me enigszins. Je moet er werkelijk zijn om te ervaren!

Naast het voorbereiden op de cultuur, stond mijn voorbereiding ook in het teken van het lokta papier. Lokta papier is het materiaal waarmee ik in Nepal producten zou gaan ontwerpen. Voordat ik naar Nepal ging had ik al enkele ideeën min of meer voorbereid, doorgesproken en zover mogelijk uitgewerkt, zodat ik wist waar ik aan wilde werken.”

 

Kun je iets vertellen over het leven en de mensen in Kathmandu?

“De eerste dagen was ik nog alleen in Kathmandu, maar gelukkig kwamen Baukje (managing director Return to Sender) en Guido (fotograaf) mij al gauw vergezellen. We werden ontvangen door Prasen (mede-eigenaar Giftsland, Kathmandu). Al snel merkte ik door zijn fijne ontvangst en begeleiding dat ik in goede handen was.

In Kathmandu moest ik natuurlijk eerst schakelen, wennen aan totaal andere geuren en sferen. Door veel te kijken, later te vragen, begripvolle en respectvolle houding aan te nemen ontstond er al snel een goede relatie met alle mensen om ons heen. Daarnaast is humor één van de belangrijkste elementen, waar je ook bent.”

 

Een cultureshock vind ik een te groot woord, maar

het was zeker een cultuurverandering.

 

Hoe heb je de samenwerking ervaren?

“Het bezoeken van diverse werkplaatsen/ateliers en producenten was werkelijk bijzonder en fantastisch om te ervaren. De kleinschaligheid van al deze werkplaatsen sprak me enorm aan, en tegelijkertijd was ik gefascineerd door hoeveel werk deze mensen verzetten. Dat heeft deze reis tot een nog groter succes gemaakt.

Al vrij snel ging ik aan de slag. Aan tafel gaan zitten en meewerken/knutselen met de Nepalese vakmensen, één worden (zover dat kan) met de mensen daar, niet alleen maar praten maar met deze mensen doen. Ik voelde dat ik welkom was en dat vriendelijke blikken op mij werden geworpen.

Mijn voorbereidingen wat betreft de ontwerpen waren zeker niet voor niets geweest, maar ter plaatse merkte ik al snel dat ik ook veel moest gaan improviseren. Improviseren is overigens een van mijn favoriete bezigheden, dus dat ging prima. Ontwerpen en produceren is en blijft in de basis mensenwerk. De mens voorop blijven stellen is iets dat naar mijn persoonlijke idee van zeer groot belang is. Uiteraard werd ik daar ook enorm beïnvloed en geïnspireerd door kleur en vorm. Iets dat ook wel doorwerkt in mijn overige werk daarna.”

 

Hoe kijk je nu terug op deze ervaring?

“Steeds, als ik in Nederland in mijn eigen studio aan het werken ben voor Return to Sender, zit ik tegelijkertijd ook een beetje met mijn hoofd in de verschillende werkplaatsen. Ik probeer me in te denken hoe de mensen daar werken, wat ze kunnen, en of ze er enigszins plezier aan zullen beleven.

 

Twee totaal verschillende werelden die toch met enige regelmaat

elkaar ontmoeten in mijn hoofd.

 

Hoeveel mensenhanden aan een product te pas komen is werkelijk bijzonder. Dat inzicht zou ik graag aan vele laten zien en laten ervaren, omdat we daar totaal geen idee van hebben. Vrijwel alles is handwerk.

Kortom het was meer dan een bijzondere ervaring en ik kan dan ook niet anders dan dankbaar zijn dat Return to Sender op mijn pad is gekomen. Ik hoop dat ik nog veel kan en mag betekenen voor het bijzondere Return to Sender verhaal. Dank Return to Sender.”

 

Bekijk de producten van Floris Hovers op https://www.returntosender.nl/nl/designer-producten/floris-hovers/.

Designer Floris Hovers in Nepal - Return to Sender

Together we have a great story to share. Come and join us on our mission!