_II_0723-bewerkt-2
Lokta-papier

Een deel van onze producten (de slingers, doosjes en notitieboekjes) is gemaakt van handgeschept lokta-papier in Nepal. Het maken van dit papier heeft nogal wat voeten in aarde. Aan het hele productieproces komen wel 200 handen te pas.

De lokta-plant groeit alleen in de Nepalese Himalaya op 3500 meter hoogte. Het plukken vormt daardoor alleen al een uitdaging! Na het plukken wordt de plant 24 uur vochtig gemaakt, en vervolgens twaalf uur gekookt. Nadat het is schoongemaakt wordt het 20 minuten lang in een grote bak losgeklopt met een beetje chloor. Er wordt water toegevoegd met wat lijm en alles wordt handmatig doorgeroerd zodat er een compacte substantie ontstaat. Vervolgens wordt het met een bakje in een houten frame geschonken. Hierbij is het cruciaal dat het gelijkmatig verdeeld wordt, wat nog best een uitdaging is. Nu moet het papier zeven uur drogen. Daarna wordt het papier vier keer gewalst zodat het mooi glad wordt. Op een zonnige dag zijn 25 werkers de hele dag bezig met 1200 vellen.

Op een andere locatie worden de vellen gekleurd en moet alles nog een keer goed drogen. Tenslotte gaan de vellen weer naar een andere locatie waar het papier geknipt, gelijmt en geplakt wordt. Uiteindelijk gaan de producten van lokta-papier op transport naar Nederland. 

Together we have a great story to share. Come and join us on our mission!