Over Return to Sender

Gifts that make a living!

Return to Sender zet zich in voor werkgelegenheid voor vrouwen in arme regio’s wereldwijd.

Een eerlijk loon staat bij ons voorop. Hierdoor kunnen de vrouwen met wie we werken met hun gezinnen, en vaak de gehele community, ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede. 

Jouw aankoop maakt het verschil!

Onze werkwijze

Bij ons draait alles om het verbinden van ambacht en creativiteit, met als resultaat een prachtige collectie handgemaakte home deco, cadeaus en modeartikelen. Elk product is met vakmanschap en de tradities van de makers ontwikkeld, en geïnspireerd door de rijke technieken en materialen van hun land. Onze Nederlandse ontwerpers laten zich leiden door deze inspiratie en brengen hun eigen expertise in kleur en vorm. Op deze manier komen twee werelden samen in één uniek product: handgemaakte producten met een bijzonder verhaal.  

Ons maakproces begint met het ontwerp door Nederlandse designers, die de essentie van de lokale ambachten vastleggen en ze verweven met eigentijdse stijlen. Hiermee creëren we producten die voldoen aan de wensen van onze klanten. Dit is het eerste belangrijke criterium voor succesvol zakendoen. We kijken dus altijd eerst naar de markt en welke kansen daar zijn. Bij  het bestellen van de producten bieden wij financiële ondersteuning voor de aankoop van materialen door de producenten, waarbij vaak wordt gewerkt met milieuvriendelijke, lokaal verkrijgbare materialen. Vervolgens gaan de makers aan de slag, met passie en toewijding, om elk item tot leven te brengen.

Jouw aankoop maakt het verschil. Weet je dat je niet alleen een prachtig product ontvangt, maar ook bijdraagt aan het welzijn van de makers? We streven naar genoeg werkgelegenheid en het betalen van een leefbaar loon, zodat de makers kunnen ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede.

Wij verzorgen de verkoop en levering van onze producten aan consumenten, winkels en bedrijven. Door onze producten rechtstreeks aan te bieden via onze webshop, brengen we de verhalen van onze makers dichter bij jou. We delen actief ons verhaal en werken samen met andere impact makers om een positieve verandering te creëren.

Wij zijn lid van Social Enterprise en MVO Nederland

Een sociale onderneming onderneemt primair vanuit een maatschappelijke missie. Impact first! Social Enterprise NL is een landelijk netwerk dat sociale ondernemingen in Nederland verbind en versterkt. MVO Nederland is een netwerkorganisatie die samen met zo’n 2.000 partners toewerkt naar een duurzame economie. Ze brengen ondernemers uit hun netwerk samen in evenementen, zetten projecten met ze op én fungeren als stem van het duurzame bedrijfsleven richting politiek Den Haag. 

Veel producenten zijn aangesloten bij WFTO

De World Fair Trade Organization (WFTO) heeft als missie om de wereld eerlijker te maken. Via betere handelsvoorwaarden zetten ze zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen makers en werknemers wereldwijd te verbeteren en het milieu te beschermen. Lokale fairtrade teams ondersteunen werknemers op talloze onderwerpen zoals management, duurzaamheid en veilige arbeidsomstandigheden. Ook rollen ze allerlei impactprogramma’s uit op het gebied van klimaatverandering, gendergelijkheid, jongeren en kinderarbeid.

Hoe het allemaal begon

Toen Return to Sender 17 jaar geleden begon waren we pionier in de wereld waarin Fairtrade alleen verkrijgbaar was in wereldwinkels. Return to Sender had als doel met een sterk merk deze wereld voorgoed te veranderen. Door bij kleinschalige producenten in de arme regio’s producten te laten maken en deze te verkopen in de Westerse markt gaven we de makers een bron van inkomsten. Bovendien lieten we consumenten inzien dat producten die een eerlijk verhaal hebben, meer waarde hebben.

En ten slotte inspireerden we andere bedrijven om ons voorbeeld te doen volgen.

Lead by example. Impact dus op zowel de makers, consument als concurrent. Door zelf goed te doen en impact te maken op kleine schaal inspireerden we de wereld om ons heen en zorgden we voor impact op grote schaal.